Om treningen

“Aikido er ikke teori men må praktiseres. På denne måten realiseres den enorme kraft som følger av enhet med naturen.”
Morihei Ueshiba

En vanlig trening varer i 1,5 – 2 timer.

Den første delen av treningen består av oppvarmingsøvelser. Yoga, qi gong, tøying og pusteøvelser. Deretter er det fallteknikk og ulike øvelser og teknikker med partner. Øvelsene gjøres som oftest vekselsvis fire ganger hver. To ganger på høyre side og to ganger på venstre.

Man lærer å ta balansen til partneren, kaste og i noen teknikker låse fast angriperen i et fast grep. For å kunne glede oss over å bli kastet under trening lærer vi først å falle. Det lærer vi ved å gjøre ruller med små bevegelser i starten, og trinn for trinn utvikler vi evnen til å rulle og falle fra stående stilling og med høyere fart. Etter noen måneder føles det trygt å falle og det vil føles som en normal del av treningen.

Under treningsøkten er tradisjonen å trene i stillhet. Klubbene i Norge trener mer eller mindre i stillhet, men ikke alle er for strenge på dette. Dette kan også variere fra klasse til klasse. Hovedpoenget er å lære ved å se hva instruktøren viser, og prøve vårt beste for å forstå hva han/hun gjør og følge den generelle settingen for økten.

Det er et ideal i Aikido at man lærer hele tiden, selv om man har trent lenge. Selv om vi er på ulike nivåer går vi inn i dojoen som likeverdige. Det er derfor god etikette å ikke instruere hverandre på matten. Som nytt medlem vil du få mye hjelp, men senere prøver vi å ikke gjøre det til en vane. Det er viktig og nødvendig å forstå at alle i rommet er ulik sinnstilstand i tillegg til ulik erfaring og ulikt kunnskapsnivår, så vi prøver å respektere hverandre ved å ikke blande oss inn i den andres individuelle studier.